Zaboravili ste gde ste parkirali automobil? Pamćenje je igra na sve ili ništa

Izašli ste iz supermarketa, boreći se pod težinom dodatnih keksa od vina i čokolade koje ste kupili da biste prošli kroz period koji morate da provedete u kući, a zatim ... gledate u prazno ... gde ste parkirali automobil?

Novo istraživanje psihologa sa Univerziteta u Jorku razmatralo je kako nastaju ovi iritantni trenuci amnezije i postavlja se pitanje: kada zaboravimo da li je sećanje u potpunosti izgubljeno ili je umesto toga vremenom postalo nejasno?

On line studija, u kojoj je učestvovalo više od 400 učesnika uzrasta od 18 do 35 godina, otkriva da su sećanja na određene lokacije su ili potpuno zaboravljena ili, ako su povraćena, ona su sa velikom preciznošću, kao i kada su prvi put naučena.

Koautor studije, dr Ejdan Horner sa Odeljenja za psihologiju na Univerzitetu u Jorku, rekao je: „Naša studija je imala za cilj da otkrije kakve se informacije izgube kada počnemo da zaboravljamo, a pokazuje se da zaboravljanje uključuje gubitke u pristupanju onome što je upamćeno bez promene u preciznosti pamćenja”.

„Pitanje kako zaboravimo je važno. Umesto da zaboravljenje bude negativno iskustvo, zaboravljanje zapravo može biti korisno za proces donošenja odluka. Naš mozak mora biti u stanju da odbaci odvraćajuće ili nepotrebne informacije kako bismo mogli da damo prednost ključnim informacijama koje nam pomažu u donošenju odluka. "

Istraživači su tražili od učesnika da nauče lokaciju reči u krugu. Zatim su testirani tako što im je prikazana reč i zamolili da pomerate marker na njeno mesto u krugu, slično hodanju do mesta na kojem mislite da ste parkirali automobil.

Da bi otkrili da li preciznost vremenom bledi, testirali su grupe učesnika u različitim vremenskim intervalima u rasponu od 10 minuta do četiri dana nakon što su naučili informaciju.

Istraživači su otkrili da,  učesnici koji su kasnije testirani su zaboravili značajan deo asocijacija na lokaciju reči, a oni koji se sećaju su se prisetili sa istom preciznošću (tj. da su mogli da preciziraju tačne lokacije) kao i grupe testirane ranije.

Istraživači su takođe pogledali da li bi, dopuštanje učesnicima da izvuku obrazac udruživanjem reči na istu temu na istu lokaciju, pomoglo pamćenju. Kada je bio prisutan obrazac, otkrili su da se učesnici sećaju više asocijacija na određivanje lokacije reči (pristupačnost je porasla), ali preciznost pamćenja stvari je pala.

Dr Horner je dodao: „Otkrili smo da kada su učesnici mogli da nauče lokacije reči pomoću obrasca, došlo je do kompromisa između pristupačnosti i preciznosti. Ono što steknete u broju asocijacija za određivanje lokacije reči, gubite u preciznosti sa kojom ih pamtite.

„Na primer, ako biste svaki dan parkirali automobil na otprilike isto mesto, verovatnije biste se setili gde ste ga parkirali, ali možda biste se manje mogli sećati gde ste ga parkirali tog određenog dana - setili biste se okvirne, ali ne tačne lokacija. "

“Dissociating memory accessibility and precision in forgetting”. by Sam C. Berens, Blake A. Richards & Aidan J. Horner. Nature Human Behaviour doi:10.1038/s41562-020-0888-8

 

Efekti COVID-19 na mozak COVID-19 može imati posledice po mentalno zdravlje