Poremećaji svesti | Neurologija | Neuroviva

Pozovite nas: 061/383-0223

Poremećaji svesti

Poremećaji svesti | Neurologija | Neuroviva

Sinkopa je privremeni gubitak svesti koji je u vezi sa nedovoljnim prilivom krvi u mozak. Istovremeno se zove i nesvestica. Nastaje kada je nizak krvni pritisak i srce ne pumpa dovoljno krvi u mozak. Može da bude simptom ozbiljnog medicinskog problema.

Uzroci

Sinkopa je simptom koji može da nastane zbog raznih medicinskih razloga, od manje opasnih do životno ugrožavajućih stanja. Mogu da je izazovu mnogi faktori: prevelika temperatura, dehidratacija, prekomerno znojenje, iscrpljenost i mnogi drugi. Vrlo je važno ustanoviti uzrok sinkope.

Vazovagalna sinkopa

Ovo je najčešći uzrok gubitka svesti. Takođe se zove i refleksna ili neurokardiogena sinkopa. Ona je benigne prirode i retko kada zahteva neko medicinsko lečenje.

Najčešće se javlja kod dece i mlađih osoba. Nastaje kada je deo nervnog sistema, koji reguliše krvni pritisak, prenadražen zbog raznih fakora kao što su stres ili bol.

Ova sinkopa se najčešće događa dok osoba stoji i njoj predhodi osećaj toplote, mučnine ili kao da se magli pred očima. Kada se osoba sa gubitkom svesti stavi u horizontalni položaj, vraća se dotok krvi u mozak a samim tim i svest.

Kardiogena sinkopa

Kardiogenu sinkopa mogu da izazovu razni srčani problemi kao što su: usporen ili ubrzan srčani rad, nizak krvni pritisak. Može da poveća rizik od iznenadne srčane smrti.

Stanja koja zahtevaju hospitalno lečenje su: srčane aritmije, srčana ishemija, suženje aorte ili plućna embolija.

Faktori rizika

Sinkopa je često javlja, a kod starijih od 80 godina se povećava rizik od hospitalizacije i smrti. Česta je kod:

  • Starijih od 60 godina

  • Muškaraca

  • Obolelih od srčanih bolesti

  • Gubitka svesti kod iscrpljenosti

 

Zakažite pregled kod NeuroViva stručnjaka dr Nemanje Popovića

 

 Asist. dr Nemanja Popović

Asist. dr Nemanja Popović

Specijalista neurologije

Asist. dr Nemanja Popović lekar specijalista neurologije koji ima višegodišnje kliničko iskustvo u radu sa pacijentima iz oblasti opšte neurologije, a poslednjih godina je usmeren na dijagnostiku i terapiju pacijenata obolelih od cerebrovaskularnih bolesti.

 

Biografija

Posavetujte se sa nama!

Pozovite nas:

061/383-0223

Iskustva